Hipnoza in športniki


Pri športu je zelo pomembna koncentracija oz. osredotočenost.
 
Hipnoza pa je orodje, s katerim lahko osredotočenost povečamo ali prilagodimo potrebam posameznega športnika.
 
V športu se hipnoza uporablja že veliko let, še posebej v tujini. Veliko vrhunskih športnikov ima v svoji ekipi tudi hipnoterapevta.

Hipnoza in športniki

Športniki načeloma nimajo težav pri vstopanju v hipnotično stanje, saj so že vajeni osredotočenosti. Obenem pa so zelo motivirani. Hipnoterapevt in športnik morata le razčleniti potek samega treninga oz. tekmovanja ter ugotoviti, kje se zatika in zakaj. Precej lahko ugotovita že s pogovorom.
 
Če pa so zadeve preveč zakopane v podzavest, je potrebno enako raziskavo narediti v hipnotičnem stanju. 
V stanju hipnoze ima oseba zelo močan vpogled sama vase, zato lahko odkrije zadeve, ki jih prej zavestno ni mogla. Temu rečemo hipnoanaliza. Ko odkrijemo, na katerem delu treninga ali tekmovanja je težava, nato usmerimo celotno terapijo v ta del. 
 
V nekaterih primerih je potrebno iskati tudi vzroke za kakšne zadržke, ki se pojavljajo na treningih ali tekmovanjih.
Božidar Grilc: "Spomnim se primera gimnastičarke, s katero sem delal. Njen trener je na vsakem tekmovanju izredno kričal. In to jo je omejevalo, ker se ni mogla osredotočiti na tekmovanje. Enostavno ji ni odgovarjala frekvenca njegovega glasu ob kričanju. Roko na srce, komu pa bi. 
Tukaj je bila rešitev dokaj enostavna. V podzavest sem ji vsadil nov program. Ko slišiš trenerja kričati, si vse bolj in bolj umirjena. Bolj ko kriči, mirnejša si in vse bolj osredotočena na tekmovanje.
To je bilo sicer samo delček najine terapije, vendar je zelo pomagalo, kar se je videlo tudi na njenih rezultatih." 
 
Še en primer iz prakse: "pred leti sem delal z fantom, ki je tekmoval v motokrosu. Ko sva predelala celotno tekmovanje, sva ugotovila, da je težava le v štartu. Ko je čakal, da se na semaforju prižge zelena, je "zaspal" in prepozno speljal. Najina celotna terapija se je tako vrtela okoli štarta."
 
Vsaka oseba je različna. Zato mora biti terapija prilagojena na to osebo, na tega športnika. Tukaj velja zopet omeniti samohipnozo. Kvalitetna samohipnoza, ki jo športnik odnese s seboj na drugi konec sveta, ko gre na tekmovanje, je lahko zlata vredna (tudi v obliki medalje). Nemogoče je, da terapevt sledi športniku povsod, zato je to orodje toliko bolj pomembno. 
 
Naredite nekaj zase ter s pomočjo hipnoze in hipnoterapije preusmerite tok svojih misli ter dosežite zmagovalne rezultate.

Hipnoza in športPokličite 070/784 259 ter z našo pomočjo in z veliko lastne zavzetosti premagajte športne ovire na vaši poti.
 

Hipnoza in znani športniki

Svetovno znani športniki uporabljajo hipnozo in nekateri so tudi javno priznali, da so si z njo znatno izboljšali rezultate. Poglejmo si par primerov.
 
Američanka Mary Lou Retton. Gimnastičarka, ki je odnesla domov zlato medaljo na Olimpijskih igrah. Uporabljala je vizualizacijo, s katero je podrobno obdelala svoje prvine. Vizualizacija je tudi ena od metod, kjer v svoji podzavesti zamenjate obstoječo rutino za drugo. Ko se nova rutina usede v podzavest, jo  ta sprejme za svojo in rezultati so vidni.
 
Tiger Woods je verjetno eden najuspešnejših ameriških golfistov. Zmožen je zadeti luknjo iz nemogočih situacij. Privrženec športne hipnoze je od svojega 13 leta. Hipnozo uporablja  za umiritev in fokusiranje pred tekmovanjem. Enostavno odmakne vse pritiske in skrbi. Za časa tekmovanja sta le on, njegova palica, žogica in luknja. To zmore hipnoza.
Čeprav ima veliko športnikov že po naravi takšno osredotočenost, kar se vidi v njihovih rezultatih, je možno razviti te sposobnosti tudi s primerno uporabo hipnoze.
 
Boksar Kevin McBride, znan po tem, da je premagal Mike Tysona. Kevin je uporabljal hipnozo, da je maksimalno razvil svoje boksarske potenciale.
 
Ko smo že pri boksu, eden najbolj znanih filmskih "boksarjev" Sylvester Stallone je uporablja hipnozo in samohipnozo. Javno je priznal, da mu je to orodje izredno pomagalo v življenju. Hipnoze se je učil pri, zdaj že pokojnemu, Gil Boynu. Gil Boyne je  legenda med hipnotizerji in hipnoterapevti. Dolga leta je vodil šolo hipnoterapije v Kaliforniji in je veliko prispeval k razvoju hipnoze v ZDA.