Hipnoza: pogosta vprašanja

Ali je hipnoza nevarna? 
Ne. Hipnoza je naravno stanje naše zavesti, katero dnevno večkrat doživimo, vendar tega niti ne opazimo. Enako bi se lahko vprašali, ali je spanje nevarno.
 
Kaj pa, če se ne zbudim iz hipnoze? 
Takega primera še niso zabeležili. Sicer gre tukaj za igro besed, saj se lahko zbudite le iz spanja. Osebno uporabljam izraz "dvigniti se iz hipnoze". Hipnoza nima nobene povezave s spanjem. Hipnoza je spremenjeno stanje vaše zavesti, ki ga lahko kadarkoli sami prekinete.
V praksi vi kot klient redkokdaj prekinete hipnozo, ker za to nimate nobenega razloga in so vse sugestije namenjene v vaše dobro. Če bi pa hipnotizer poizkušal doseči nekaj, kar ni v skladu z vašimi načeli oziroma željami, bi vi dejanje enostavno zavrgli oziroma prekinili hipnozo. 
 
Kakšen je občutek biti v hipnozi? 
Glede na to, da ste mentalno in telesno sproščeni, imate občutek malenkostne "odmaknjenosti", misli so redke in nekako usmerjene. Opažate, da mi z lahkoto sledite. Šumi iz okolice, pa naj gre za glasove ali ropotanje, vas ne motijo. Lahko bi me poslušali ure in ure, ne da bi se utrudili.
Občutek hipnoze doživljamo vsakodnevno, ko se odpravimo spat. Preden nas odnese v spanje, nastopi trenutek prazne zavesti. To je hipnoza.
 
Bom prisiljen sprejeti vse sugestije?
Ne. Na žalost. Včasih bi želel, da bi bila hipnoza takšna, kot jo predstavljajo v filmih in slabo poučeni pisci časopisnih člankov. Moje delo bi bilo veliko lažje. Resnica je, da boste sprejeli le sugestije za spremembe, ki jih želite, zato morate biti pravilno naravnani. Drugače povedano: uspeh hipnotične terapije je odvisen od tega, ali si vi res želite spremembo.
 
Na kakšen način sploh hipnoza rešuje probleme?
Na kratko: vaš negativni program v podzavesti izbrišemo in ga nadomestimo s pozitivnim. Sliši se dokaj enostavno, vendar jenv praksi vse prej kot enostavno. Uspeh hipnoterapije je vedno v vaših rokah. Glede na to, da lahko vse sugestije za spremembe (čeprav v globoki hipnozi) gladko zavrnete, mora terapevt pred terapijo preveriti, ali si to sploh želite. 
 
Ali je lahko vsak hipnotiziran?
Da. Največji sovražnik hipnoze je strah. Tako da zelo pogoste izjave: "Mene pa ne morete hipnotizirati", v prevodu pomenijo: "Strah me je". Tako osebo je dejansko nemogoče hipnotizirati, ker si ona tega ne želi. Za vsako hipnozo potrebujem vaše soglasje. Matematično gledano je uspešnost hipnoze obratno sorazmerna s količino strahu pred hipnozo. Obstaja majhen odstotek ljudi, ki že imajo svoje prepričanje glede hipnoze (običajno napačno) in tega prepričanja ne bodo spremenili, ne glede na to, kaj bom jaz rekel ali prikazal. Takim ljudem ne morem pomagati.
Za uspešno izvedbo hipnoze je moja naloga, da vas izobrazim o hipnozi in razblinim možne strahove ter navsezadnje dobim vaše dovoljenje, da lahko začneva.
 
Imam pomisleke, ali mi bo hipnoza pomagala.
Niste edini. Zavedati se morate, da uspešnost hipnoze ni odvisna od vašega verovanja. Dovolj je vaša želja po spremembi, ostalo je moje delo.
 
Želim uporabiti hipnozo za spremembo mojega partnerja/otroka.
Za začetek spremenite sebe in opazili boste, da se je tudi vaš partner/otrok spremenil. Hipnoza je neuspešna za spremembe, ki si jih ljudje ne želijo.
Za to skrbi "kritični faktor" zavesti, čeprav ste v globoki hipnozi. On spušča samo sugestije, ki bi jih vi tudi zavestno sprejeli. Vse sugestije, ki so v nasprotju z vašimi načeli, prepričanji, verstvom ipd. ali pa vam enostavno niso všeč, bodo avtomatsko zavrnjene, tako da do sprememb ne bo prišlo. Lahko pa uporabite metodo, ki sem jo opisal (hipnoza v spanju).
 
Ali je mogoče s hipnozo vplivati na fizične težave?
Tu se postavlja vprašanje, kaj so za vas fizične težave. Med mojimi kolegi v ZDA je trenutno v modi povečevanje slabo razvitih prsi s pomočjo hipnoze. Dejstvo je, da z uporabo hipnoze in namenske sugestije bolniki hitreje in bolje okrevajo, rane se hitreje zacelijo itd. Sicer pa to poteka tudi obratno. Če bi vam oseba, ki jo cenite, večkrat omenila, kako slabo izgledate in ali ste bolni, bi se v roku nekaj dni dejansko slabo počutili.
 
Ne znam se sprostiti, ali bo zato hipnoza neuspešna?
Ne. Hipnoza nima nobene povezave s sproščanjem. Na žalost še danes nekateri hipnotizerji uporabljajo že zastarelo progresivno relaksirajočo tehniko, pri kateri z monotonim glasom v nedogled sugerirajo, kako ste sproščeni, kako so vaše oči težke itd.
Slabost te tehnike je njena dolžina (tudi do ene ure) in na koncu nikoli ne vemo, ali je klient sploh v hipnozi ali pa je samo globoko sproščen.
Moderne tehnike hipnoze so hitre in zanesljive. Običajno že v nekaj minutah dosežemo želeno stanje (somnambulizem).
 
Kakšne pogoje potrebujem za izvajanje avtohipnoze (temna soba, mir, tišina...)?
Nič od naštetega. Kakor bi midva lahko izvedla hipnozo sredi avtobusne postaje, tako boste lahko tudi vi sprožili avtohipnozo kjer koli in kadar koli. Edini pogoj je, da sedite, in sicer tako, da se ne morete zvrniti. To pa zato, ker ko sprožite geslo, pride do trenutne sprostitve celega telesa. V pisarni je najbolje, če nimate primernega sedeža, da se usedete na tla v kot, na avtobusu je najbolje na sedežu ob oknu, kamor se lahko naslonite, leže ne bo težav itd. Sicer pa vas podučim o vsem na delavnici.
 
Ali lahko začnem takoj uporabljati pozitivne sugestije in kdaj začnejo delovati?
Glede na to, da ste začeli uporabljati novo stanje vaše zavesti, morate biti tolerantni do sebe. Tako je prvi teden namenjen predvsem uporabljanju avtohipnoze brez uporabe sugestij, od drugega tedna naprej pa začnete postopoma. Natančna navodila boste dobili na delavnici. Po približno enem mesecu pa začnejo sugestije dobesedno takoj delovati. Verjetno bo spremembe prej opazila vaša okolica, kakor vi sami, odvisno, kaj ste si sugerirali. Deležni boste komentarjev kot na primer: »Zdiš se mi spremenjen, nekako drugačen, bolj samozavesten, veliko bolj sproščen.« Mogoče vas bo kdo vprašal, če se morda drogirate... Zanimivo je, da ko enkrat začnete prakticirati avtohipnozo, se ne odzivate več tako močno na razne stresne situacije in vaše življenje je nasploh bolj umirjeno.
 
Bojim se, da bom v hipnozi izdala kakšno osebno skrivnost.
Strah je odveč. Če bi hotel iz vas izvleči kakšno skrivnost, bi imel večje možnosti v vašem običajnem stanju zavesti kakor v hipnozi. V hipnozi imamo opravek praktično z računalnikom (podzavestjo) in če je odgovor NE, je to NE in pika. Morate se zavedati, da v hipnozi lahko brez problema lažete oziroma še bolje kot v običajnem stanju, ker je vaš kreativni del zelo aktiven. S pomočjo posebne tehnike bi sicer lahko opazil, kdaj lažete, je pa to tudi vse. Hipnoza se sicer uporablja tudi v kriminalistiki, vendar ne za odkrivanje resnice, kjer je neuspešna, ampak za pomoč pričam, ki so bile na kraju dogodka in se ne spomnijo vseh podrobnosti. Takrat osebo hipnotiziramo, jo vrnemo na kraj dogodka, da si podrobno ogleda vse malenkosti, ki jih je sicer ob dogodku videla, se jih pa v običajnem zavestnem stanju ne spomni (registerska tablica vozila, opis sodelujočih itd.), tako da se lahko te podatke zabeleži.
 
Kolikokrat pa vas moram obiskati, da se naučim avtohipnoze?
Načeloma dvakrat. Običajno dosežete avtohipnozo že pri prvem obisku, ki traja uro in pol do dve uri. Na drugem srečanju pa jo poglobiva do te mere, da vam ostaja v trajni lasti. Nekateri, ko me prvič obiščejo, nekoliko "bremzajo", se pa na drugem obisku večinoma znebijo zadržkov. Tukaj bi rad poudaril, da si pridržujem pravico, da vas kot klienta zavrnem, če bom imel razloge za to.
 
Kakšna je razlika med odrsko in terapevtsko hipnozo?
Med odrsko in terapevtsko hipnozo obstaja pomembna razlika. Pri odrski je hipnoza sama po sebi končni cilj, da lahko sploh začnemo s predstavo in velikokrat njena globina ni pomembna. Pri terapevtski hipnozi je pa samo doseganje hipnoze “nujno zlo”, ker naše delo poteka šele od tu naprej. Glede na to, da hipnotično stanje ni nikoli enakomerno, ampak niha, moramo spotoma nadzorovati tudi globino hipnoze.
 
Ali je mogoče, da bom sčasoma izgubil možnost uporabe avtohipnoze?
Ne. Ko jo enkrat začnete uporabljati, vam ta možnost ostane do konca življenja. Geslo, ki je potrebno za doseganje avtohipnoze, je zasidrano globoko v vaši podzavesti in ima trajno veljavo.